A víz minden élet alapja a Földön. A vizekből indult az evolúció, a víz teszi ki az élőlények testének legnagyobb százalékát. Légzésünk, táplálkozásunk, tisztaságunk és még a szórakozásunk is a víz körül forog.

A víz élete is ciklusokra bontott, mint az élőlényeké. Párolog, felhő képződik belőle, lecsapódik, leesik a földre, folyókba és tavakba, majd mindez kezdődik elölről. Amennyiben valamelyik folyamatba szennyeződés kerül, az a szennyeződés a vízzel együtt utazik a körforgásban. Belekerül az ivóvízbe, az ételekbe, növényekbe, megisszák vagy megeszik az állatok és emberek.

A vizes élőhelyek világnapját minden évben február másodikán tartják. Ekkor emlékeztetjük magunkat rá újra és újra, hogy a vízre nem csupán nekünk van szükségünk. Állatok, növények és sok apró élőlény lakja a tavakat, folyókat, tengereket. A vizek egészsége és egyensúlya akkor marad meg, ha mindezek az élőlények továbbra is békében élhetnek és kiegészíthetik egymást. Amennyiben valamelyikük kiesik, az egyensúly felborul, ez pedig végeláthatatlan folyamatokat indíthat el. A globális felmelegedést már a saját bőrünkön is tapasztaljuk. Elkeserítő látvány, ahogy száradnak ki a tavaink és folyóink. Először az ott élő állatok és növények pusztulnak el. És velünk mi lesz, ha már a csapból sem tud majd folyni az éltető víz, amihez hozzászoktunk? A vizek biodiverzitásának megóvása életbevágóan fontos feladat. A Xantus János Állatkert február negyedikén rendezi meg ehhez a témához kapcsolódó családi napját, a tavalyi Füles Bástyás vizes nap továbbgondolt verziójában. Ezen a napon színes kiállításokon, kémiai kísérleteken és kreatív foglalkozásokon keresztül, játszva tanulunk a vízről, annak fontosságáról, élőlényeiről és együtt összegyűjtjük a tippeket ennek az élettérnek a megóvására. Te hogyan óvod a vizeket és lakóit? Gyere, és mondd el nekünk február negyedikén! A kiállítás a Csarnokban 14:00-tól tart nyitva és egészen a Csarnok zárásáig (20:00) várja a kis környezetmentőket. A kreatív sarok és a kémiai kísérletek szekciója 17:00-ig áll az érdeklődők rendelkezésére.

Gyertek és ünnepeljétek a Győri Állatkerttel a vízi élővilágot! Töltsetek velünk egy kellemes családi napot a Csarnokban! A belépés a kiállításra az állatkerti belépőjegy megváltásával díjtalan. Közben ugrálóvárak és az esőerdő állatai is várnak benneteket. Amazonasi piranják, ausztráliai vízi agáma, levelibéka, doktorhalak és vízimádó óriáskígyók segítenek a vízi biodiverzitás fontosságának megértésében.  Mert „azért a víz az úr”.


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa