„Csak a változás állandó”

Az elmúlt évre visszatekintve az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Hiszen 2022 aligha mondható eseménymentes vagy könnyed évnek. Az egész világon végigsöprő válság az állatkerteket sem kerülte el. Az ukrajnai háború közvetetten és közvetlenül is érintett és érint mindenkit. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) tizenhárom intézménye igény szerint minden szakmai és állategészségügyi segítséget megad a határon keresztül érkező egzotikus állatok elhelyezéséhez, valamint márciusban adománygyűjtést indított az ukrajnai állatkertek megsegítésére.

Az egymást gerjesztő problémák, az infláció, a gazdasági helyzet, a nyári szárazság, az élelmiszer- és takarmányhiány és drágulás rányomta a bélyegét az állatellátásra is. Szerencsére a modern, többnyire önfenntartó állatházak, de leginkább a jó látogatóközösség és az dolgozók végtelen csapatszellemének és kitartásának hála mégis elmondhatjuk, hogy pozitívan sikerült zárni az évet.

2022 januárjában mindenki újult erővel és friss ötletekkel nézett a jövő elé. A téli időszakban többnyire csak a Füles Bástya zárt terében voltak közösségi és családi programok. A Vizes élőhelyek napja alkalmából a látogatók megismerkedtek a vízi ökoszisztémával piráják, sügerek, krokodilok, aligátorteknős, axolot, víziagáma és sok más vízi állat látványetetésén keresztül, valamint élménypedagógiai módszerekkel vizsgálták a víz nélkülözhetetlen szerepét. Februárban szintén bástyás esemény következett: sikerült végre újra megtartani a rég visszavárt Bástya Farsangot, amely ismét nagy örömére szolgált a megjelenteknek és dolgozóknak egyaránt.

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen a Kiskút ligeten sem állt meg eközben az élet. Folyamatos fejlesztések, szépítések, újítások történtek annak érdekében, hogy egyes fajok nagyobb helyet kapjanak és a közönség közelebb kerülhessen hozzájuk és történetükhöz. Így történt, hogy tavaszra sikerült átadni az új afrikai kilátót és a hatalmas keskenyszájú orrszarvú kifutót. Ami ebben az állatkertben történik, az sosem véletlen. Mindig van mögötte egy magasztosabb cél. A keskenyszájú orrszarvú kifutó készülésével párhuzamosan az állatkert kapcsolatot kezdett építeni kelet-afrikai nemzeti parkokkal. Mkomaziban azóta a Xantus Alapítvány közreműködésével felpezsdült az élet. Újraindult többek között az ott élő gyermekek természetközeli oktatása. A Rafiki wa Faru (orrszarvúk barátja) programban az ifjú generáció a keskenyszájú orrszarvúról és természeti helyzetéről tanulhat osztályban és terepen is.

A kibővült Afrika részleg átadására húsvétkor került sor az állatkertben. Felpörögtek tehát az események ebben az időszakban. Húsvéti programkor a kovid-időszak után újra felépülhetett a Nyusziváros a nyuszisimogatóval, illetve információs táblákon és interaktív játékokon keresztül lehetett tanulni a húsvéti szokásokról, az ünnep és a húsvéti nyúl történetéről. Ezalatt a Bástyában tavaszi tábor zajlott, valamint elindultak a Kiskút ligetben is újra a közkedvelt születésnapi rendezvények, a jó idő visszatértével pedig a csoportvezetések is.

Májusban a sok program mellett már rég zajlott a nyár előkészítése a háttérben. A gyereknapi rendezvény is sok izgalmat tartogatott, rengetegen jöttek el, hogy együtt ünnepeljék az állatkerttel a gyermekeket és a nyár közeledtét. Emellett a dolgozókban új ötletek születtek, amik a nyári szezon végén, ősszel érvényesültek.

11 tábori turnus, több, mint 600 gyerek, és végtelen játék és állatozás. Ez volt tömören a győri állatkerti nyári tábor. Ezúton is reméljük, hogy a gyermekek pozitív élményekkel távoztak, és nem mellesleg rengeteg új információval gazdagodtak az állatvilágról és a felelős állattartásról. Luna, a táboros nyúl és Frigga és Hela, a faház patkányainak közreműködésével igazi állati nyarat tudhatunk magunk mögött. Találkozzunk jövőre is, új programokkal, felfrissült lendülettel!

A nyár végén az állatkertek éjszakáján belekóstolhatott minden látogató az állatkert éjszakai hangulatába. Az év legnagyobb rendezvénye pedig a megrendezése óta először 2022-ben két napos lett, hogy minél többen élvezhessék. Az állatkerti halloween buli igazi kuriózum. Ezen az egy, illetve idén két éjszakán jelmezbe öltözve játszhatjuk végig az állatkert izgalmas és olykor rémisztő rejtvényeit. Volt élőszobros ijesztgetés, fényfestés, lézershow és az elmaradhatatlan tűzzsonglőr előadás, valamint látványetetések és felbukkantak fantázia és meseszereplők, hogy irányítsanak az úton. Azon túl, hogy két napos volt, a halloween még egy újdonságot tartogatott. Az őszi szünet hétvégéjén megnyílt a gyereknapon megálmodott belső játszóház, a Csarnok. Ide költöztek a Füles Bástya állatai, visszatértek immár hosszú távra az ugrálóvárak. Dzsungelbüfé, állatsimogató, tengerimalac-vonat és madagaszkári hangulat várja ősz óta a látogatókat.

A Csarnok fűtött, zárt területe pedig lehetővé tett még egy új programot az állatkert és látogatói számára: a téli tábort. A limitált férőhelyes, exkluzív táborban drágapedagógiai módszerekkel zajlik az erre ideális létszámú gyerekcsoportok oktatása. Érzéktágítás, emberségesség és csapatszellem, felelős állattartás, állatkerti helyes viselkedés és a természet iránti alázat a témája a téli tábornak. Decemberben a 19-ei héten, az újévben pedig az első héten zajlik a két turnus. 2022 december egyik utolsó hetében pedig lezajlott az állatvédelmi témahét, amelyet a Győri Állatkert egy állatkertes kvízzel támogatott. A játékban résztvevő, előre regisztrált osztályok közül ötöt sorsoltak ki, akik egy kétórás csarnokos ugrálóvárazást és állatsimogatást nyertek, a kvízt pedig innentől a továbbiakban is el lehet érni, hogy oktatási célra felhasználhassák az iskolák.

A babybumm sem maradt el. Voltak veszteségeink, például szeretett, öreg csimpánzunk, Lara halála.  A csimpánz család azonban nem maradt tétlen. Hamarosan ismét heten lettek, amikor Biancának megszületett második gyermeke. A földimalacok is jól érezték magukat az elmúlt hónapokban. Néhány héttel a kifutójuk átadása előtt nagyon megörvendeztették az állatkert közösségét, amikor december elején, 2015 óta először, földimalac bébi született.

Hullámzó év volt a 2022. Heves viharokkal, sok örömmel, sok bánattal, de a decemberi visszatekintéskor az ember mégis inkább a sikeres dolgokra emlékszik jobban, amelyet felerősítenek az újonnan született kisállatok is. Hiszen mi lehetne boldogabb egy állatkert életében, mint a gyarapodó állatállomány, főleg, ha veszélyeztetett fajról van szó. A Győri Állatkert továbbra is a családok találkozóhelye marad, ahol nem csupán szórakozni és játszani esik jól, de közben természetközeli élményekkel és tudással gazdagodhatunk. Kellemes ünnepeket kíván a Xantus János Állatkert!  Találkozunk 2023-ban!


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa