Környezeti nevelés-az állatkerti oktatás eszköze

Az állatkertek szemléletformáló oktató nevelő tevékenységükkel fontos szerepet töltenek be. A Xantus János Állatkert tevékenységének is fontos részét képzi az oktató-nevelő tevékenység. Az állatkertek legfontosabb feladata a természetmegőrzés, melynek alapvető eszköze a nevelés. Az állatkertek kiváló színterei a környezeti nevelésnek. Az állatkerti nevelés alapját az élő, tehát a környezetében mozgó, viselkedő állatok megfigyelése képezi. A győri állatkertben újonnan létesült kifutók, a bennük élő állatokkal együtt alkalmasak az állati viselkedés szemléletes bemutatására. Nagyon fontos, hogy a kifutók a környezetgazdagítás elve alapján épüljenek, ahol az állatok jól érzik magukat, és így ezáltal megmutatkoznak természetes viselkedési szokásaik is. Az állatkertben már a kifutó elrendezése is nevelési értéket hordoz. Erre épül rá az összes többi, mely mind a zoopedagógia szerves részét képzi. Már a csoportvezetésnél is törekszünk arra, hogy ne csupán információkat közöljünk a gyerekeknek, hanem próbáljuk a kompetencianövelő tanulásszervezési módszerek és tanulói munkaformák (megbeszélés, vita, egyéni és csoportmunka) szimultán alkalmazását.

 

Közvetett oktatás

Az állatkert minden év végén elkészíti programtervét a jövő évre vonatkozóan. Ezek részletes leírását tartalmazza a honlapunk programajánlója, így a pedagógusok képet kapnak az állatkert nyújtotta lehetőségekről, melyre időben be is tudnak jelentkezni.
Ezek a rendezvények részben illeszkednek a tananyaghoz, életkorhoz igazítottak és olyan ismereteket közvetítenek, melyek a gyerekek hasznára vállnak. Természetesen ezek a programok nem kötődnek az oktatási intézmények tantervéhez inkább kiegészítik, előkészítik, vagy rendszerezik az ismereteket. Az Állatok Világnapja a Madarak és Fák napja és a Föld napja a jelentősebb rendezvényei közé tartoznak a vadasparknak, ahová kimondottan iskolás csoportok érkezését várjuk. A többi hasonló jellegű rendezvényünk (Húsvét, Gyereknap,Halloween) leginkább a kikapcsolódást szolgálja, egy kellemes családi nap eltöltését, ahol a gyerekek és felnőttek is jól érzik magukat. Természetesen ilyenkor is „csempésznek” a park munkatársai a programok közé olyan játékos vetélkedőket, ismeretterjesztő előadásokat a gyerekeknek, hogy azok kitöltésével újabb ismeretekre tesznek szert.

Közvetlen oktatás

Ide tartoznak a különleges bemutatóval színesített foglalkozások a állatkert belvárosi terráriumházában a Füles Bástyában, melyek kimondottan a direkt vagy más néven közvetlen oktatást szolgálják. A tanulmányi bemutatónk a szervezett keretben zajló nevelés egyik formája. Itt a gyermekek szórakozva tanulhatnak, testközelből is megismerhetik a bemutató állatait, étkezési szokásait és ezzel a felelős állattartás fontosságát.

Az állatkert pedagógiai programja jelenleg kidolgozás alatt áll. A zoo-órák speciálisan összeállított korosztályokra kialakított tanmenete hasonlít majd az iskolai órák felépítéséhez, de módszerei, munkaformái eltérőek attól. Az órákat a Füles Bástya speciálisan felszerelt oktatótermében tartjuk, melyek felszerelése szintén az oktatási célt szolgálja. Állati preparátumok, képek, színes ábrák, fajleírások, néha egy-egy élő állat része az oktatási folyamatnak. Az oktatótermeink /állatkert, Füles Bástya/ többfunkciósak, ezért tökéletes otthont nyújtanak a foglalkozásokhoz.

Nyáron a zootábornak ad otthont, ahol szintén a gyerekek a legtöbb idejüket játékos tanulással töltik. Természetesen a terem elrendezése ilyenkor nem a hagyományos tantermi foglalkozáshoz igazított, hanem egy lazább közösségi tér kerül kialakításra, hogy a gyerekeknek ne legyen az az érzetük, hogy „iskolában” vannak. Pedig a zoo-tábor szintén zoo-suliként működik. Kilenc héten át komoly oktató-nevelő munka folyik zoopedagógusok irányítása mellett.

Elérhetőségek:

Telefon:

06 96 618 367 - 11-es mellék

06 20 969 7223

Email:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


 

Nézze meg galériánkat is!