Kampány az ázsiai énekesmadarak megmentéséért /2017-2019/

Az EAZA /Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége/ és tagintézményei évtizedek óta hozzájárulnak a veszélyeztetett fajok és ökoszisztémák megőrzéséhez. Természetvédelmi kampányai egyedülálló lehetőséget biztosítanak a figyelem felkeltésére, arra, hogy lendületet adjanak és cselekvésre motiválják az intézményeket és az egyes személyeket.

Állatkertünk csatlakozott az EAZA SILENT FOREST – NÉMA ERDŐ természetvédelmi kampányához, amely az Délkelet-ázsiai énekesmadarakra irányítja a figyelmünket, melyek többsége mára, a kipusztulás szélére sodródott.

Az énekesmadarakat a kulturálisan gyökerező több célú felhasználásuk veszélyezteti:

- túlzott kereskedelem /pl. a madarak énekversenye okán/

- társállatként és státuszszimbólumként való tartásuk és az exportjuk

- tradicionális gyógyászatban és élelmiszerként történő felhasználásuk.

 

Jelenleg Indonéziában él a világon az egyik legtöbb, Ázsiában pedig a legtöbb kihalással fenyegetett madárfaj (kritikusan veszélyeztetett, és sérülékeny státuszú fajok az IUCN Vörös Lista besorolása szerint 2017-ben).

Ezek területe ökológiailag nagyon változatos vidék, amely több mint 850 madárfaj otthona, egy biodiverzitási forrópont, ahol jelentős számban fordulnak elő csak ott, kis területen élő fajok.

A délkelet-ázsiai énekesmadarakra nagy a kereslet, amely évente több száz faj több millió egyedét érinti. A kereskedelmük többnyire illegálisan történik, és nyilvánvalóan nem fenntartható, így a délkelet-ázsiai, különösen a Nagy-Szunda-régióban (Brunei, Indonézia nyugati része – Bali, Jáva, Borneó, Szumátra – Szingapúr, Malajzia, Mianmar és Thaiföld déli részének) élő fajok számára az elsődleges veszélyforrást jelenti.

Az ázsiai énekesmadarak eltűnése egyre kritikusabb, és súlyosan alulbecsült. A vadon élő populációk állapotának megismerése nem zajlik olyan ütemben, mint ahogy az egyes fajok eltűnnek. Ráadásul az érintett fajok közül kevés áll nemzeti vagy nemzetközi védelem alatt, de többnyire a helyi védelemben részesülő fajok esetében is nehéz a jogszabályok érvényesítése.

A kampány célja, hogy figyeljünk az ázsiai énekesmadár fajok kipusztulásával fenyegető válságra, és mérsékeljük azt, valamint felhívjuk erre a figyelmet mind az állatkerti közösségen belül, mind azon túl. Ezen célok elérése révén biztosíthatjuk, hogy az állatkerti közösség a munkaerő, technológiák és adományok biztosítása révén minél több ázsiai énekesmadár faj kihalástól való megmentéséhez járulhasson hozzá.

A kampány a következő tevékenységekre összpontosít:

Az EAZA régióján belül:

  • A nagyközönség és az állatkerti közösség figyelmének felhívása.
  • Adománygyűjtés a kipusztulás megelőzését célzó természetvédelmi tevékenységekre.
  • Ötletek és információk biztosítása, amelyek segítségével az állatkerten belüli környezeti nevelés megvalósítható.
  • Szakértelem, támogatás és munkaerő biztosítása a tenyészprogramokhoz és a kapcsolódó ex-situ kutatási tevékenységekhez.

Ezért is tartotta fontosnak az állatkertünk, hogy csatlakozzon a kampányhoz.

2018-ban a Zoo Tábor keretében, több mint 400 gyermeket értünk el ezzel a felhívással. Előadás és kézműves foglalkozás keretében. Mind ezek mellet, a Magyar Madártani Egyesület segítségével a hazai fajok megismerésére és védelmére is időt szántunk.

Azért, hogy a gondolatokat, tettek is kövessék, a kilenc hét alatt, 9 db madárodút díszítettek ki a gyerekek, amelyeket az állatkert területén el is helyeztünk.

 

A 2019-es évben is folytatjuk kampányunkat, hogy az állatvilág eme különleges csoportjára, az énekesmadarak védelmére irányítsuk a figyelmet.

További információ: www.silentforest.eu

   

 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa