2023 valami más volt. 2023, mintha a leeresztés, újragondolás, megújulás éve lett volna. 2023-ban nem történt látványos változás, mégis sok dolog változott akár nagyobb hangvétellel, akár csendben a háttérbe húzódva. A győri állatkert életében sem volt ez másképp.

 

Minden év ugyanazon ritmus szerint működik az állatkertben. Télen újragondolás, felkészülés, tavasszal szezonnyitás, nyáron gőzerővel, ősszel szezonzárás. Mégis, természetesen minden év más a maga módján, mindig van valami különleges, ami miatt az adott évre érdemes visszaemlékezni. Mik történtek 2023-ban az állatkertben?

Megnyílt a régen várt földimalac ház, Jar-Jar, Sophie és Lola szépen birtokba is vették és vígan élnek benne azóta is. Zajlottak a gyerek születésnapok a Csarnok Játszóházban, ahol a hosszú téli szünetnek köszönhetően téli tábort is tarthattunk. Felelevenítettük a vizes élőhelyek világnapját, majd eljött a farsangi időszak is, tehát a látogatókkal karöltve alaposan kihasználtuk a Csarnok adta lehetőségeket. Kezdetét vette a felkészülés a nagy rendezvényekre, első sorban a húsvétra és a gyereknapra, mialatt folyamatosan zajlottak a munkák: újjáépülő flamingó röpde, zooshow állatok tréningje, tábor előkészületek, afrikai utak, fajvédelmi programok, oktatás… A húsvét 2023-ban korán érkezett, de összehangolt és lelkes csapatmunkával minden időben a helyére került. Májusban megsokszorozódtak a csoportvezetések, amelyek az állatkerti pedagógia fontos részét adják, ebben az évben ráadásul megújult és megsokszorozódott tematikákkal találkozhattak a csoportok.

A nyár is tartogatott rosszabb és jobb pillanatokat. Pembé, a rangidős elefántbikánk balesete mindenkit megrázott, és ennek folyamán Pembé felépülése óta még nagyobb felkészültséggel, figyelemmel és odaadással monitorozzák az állatkertben az összes állatot. A nyári táborok, szintén a Csarnok Játszóház bevonásával, dupla férőhelyesek lettek, a pedagógusok és nevelők újult lelkesedéssel vetették bele magukat az előttük álló tíz hétbe, amely soha vissza nem térő alkalom a 7-től 14 éves korig táborozni érkező gyerekek környezeti oktatására, nevelésére, érzékenyítésére. Kíérletet tettünk az afrikai gyerekekkel való kommunikáció felépítésére. Az alapozás sikerült, már csak meg kell találni a módját a kivitelezésre. 

A hullámzó 2023 szezonzáró rendezvényét, az állatkert legnagyobb rendezvényét, a halloweent október végén majdnem teljesen elmosta az eső. Az ebből adódó melankóliából ismét Nadin, a kiscsimpánz húzta ki a dolgozókat, aki novemberben betöltötte első életévét, így hivatalosan is örökbefogadható lett és saját táblát is kapott a csimpánzházban. Rendben lezajlott az éves örökbefogadói nap is, ahol a látogatók egy kiválasztott köre, a nevelőszülők találkozatttak (kerítéssen át vagy anélkül) védenceikkel.

A karácsony aztán megint a megnyugvás és elengedés időszaka lett. Barol és az oroszlánhölgyek látványos ajándékbontása és az állatkert többi lakójának karácsonyi ünneplése zárta a 2023-as állatkerti évet.

Köszönünk mindent 2023-nak; a jó dolgokat, a tanító dolgokat, a küzdelmes dolgokat, amelyek tanulságát, reméljük, tudjuk majd hasznosítani 2024-ben!

 

2024, szeretettel és érdeklődéssel várjuk, mit hozol magaddal - az állatoknak, a gondozóknak, a látogatóknak, tehát - az állatkerti családnak, ami mindig összetartó, mint a vadkutyafalka, erős, mint az elefántbikák, reménykedő, mint a csimpánz család és vakmerő, mint a vidrák.


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa