HASZNOSÍTÁSI HIRDETMÉNY

Cím

Hrsz

Műv. ág/minősítés

Terület

Minimum ár

Győr-külterület 

0616/12 hrsz

szántó 5

8,75 aranykorona értékű

5029 m²

1000 Ft/ AK/év

 

Győr-külterület 

0616/13

szántó 5

8,12 aranykorona értékű

4669 m²

1000 Ft/ AK/év

 

Győr-külterület 

0616/14

szántó 5

6,85 aranykorona értékű

3823 m²

1000 Ft/ AK/év

 

Győr-külterület 

0616/7

szántó 5

10,03 aranykorona értékű

5762 m²

1000 Ft/ AK/év

 

Győr-külterület 

0618

szántó 5

7.96 aranykorona értékű

4572 m²

1000 Ft/ AK/év

 

Győr-külterület 

0543/2

szántó 7

2,65 aranykorona értékű

2732 m²

1000 Ft/ AK/év

de minimum 5.000,-Ft/év

Győr-külterület 

0543/14

szántó 7

1,91 aranykorona értékű

1971 m²

1000 Ft/ AK/év

de minimum 5.000,-Ft/év

Győr-külterület 

0543/22

szántó 7

2,16 aranykorona értékű

2230 m²

1000 Ft/ AK/év

de minimum 5.000,-Ft/év

Győr-külterület 

0543/5

szántó 7

2,55 aranykorona értékű

 

2625 m²

1000 Ft/ AK/év

de minimum 5.000,-Ft/év

A haszonbért a Xantus János Állatkert  -továbbiakban Állatkert - által kiállított számla alapján minden év június 31-ig a társaság OTP Banknál vezetett 11737007-20595429 számú bankszámlájára a haszonbérlő megfizetni köteles. A haszonbérleti jogosultságot kizárólag az összes megadott helyrajzi számra együttes pályázással szerezheti meg a pályázó.

I.Haszonbérlet időtartama


A haszonbérleti szerződés határozott időre 2020. október 1-től 2025. szeptember 30-ig szól.

 

 II.Benyújtási határidő, bánatpénz összege

 

Dátum, idő

Bánatpénz összege

2020.május. 2.

30.000 Ft

 

 

 III.Pályázat benyújtás menete, ajánlatok értékelése:

 

  1. A haszonbérleti jogviszony létesítésére vonatkozóan írásban kell ajánlatot tenni, mely ajánlatot zárt borítékban postai úton kell megküldeni a következők szerint: Xantus János Állatkert, 9027 Győr, Kiskút liget, dr. Andréka György ügyvezető Úr részére. A borítékon a feladó alatt „az ajánlat 2020. május.2 napja előtt nem felbontható” megjelölést szíveskedjen feltüntetni. Az ajánlat beérkezésének határideje: 2020. május 2. napja.

 

  1. Az Állatkertnek jogában áll hasznosítási hirdetményt a fenti határidőn belül visszavonni, és a hasznosítás más módjáról dönteni, melyről a meghirdetéssel azonos módon tájékoztatást tesz közzé. A visszavonás miatt kártérítési vagy kártalanítási kötelezettség az Állatkertet nem terheli az ajánlattevővel vagy az ajánlatot tenni szándékozóval szemben. A bánatpénz összege ebben az esetben visszajár.

 

 

 

 

  1. Az ajánlattevő az ajánlat benyújtásával egyidejűleg köteles 30.000 Ft (harmincezer forint) bánatpénzt a Xantus János Állatkert Nonprofit Kft. OTP Banknál vezetett 11737007-20595429 sz. számlájára átutalni (befizetni), a közlemény rovatban a következő szöveg feltüntetésével: Bánatpénz Haszonbérletre vonatkozó ajánlat …. hrsz.

 

  1. A benyújtott ajánlatnak tartalmaznia kell:

 

a)     az ajánlattévő földművesként, mezőgazdasági termelőszervezetként, pályakezdő gazdálkodóként történő nyilvántartásba vételéről szóló okirat másolatát, vagy a nyilvántartásba vételt végző szerv 15 napnál nem régebbi igazolását (amennyiben az ajánlattevő a nyilvántartásba vételről szóló okirat másolatát csatolja, annak érvényességét - a földhasználat jogosultság fennállását - a kiíró a pályázati határidő lejártát követően a nyilvántartást végző szervnél ellenőrzi);

b)     természetes személyazonosító adatok (neve, születési neve, születési helye, ideje, anyja neve), adóazonosító jele, lakóhelye, bankszámlaszáma

c)      mezőgazdasági termelőszervezet esetében az aláírási címpéldányt vagy mintát, 30 napnál nem régebbi, a (cég)bíróság, vagy közjegyző által hitelesített cégkivonatot, bírósági nyilvántartásba vételről szóló határozatot, alapító okiratot vagy alapszabályt;

d)     mezőgazdasági termelőszervezet esetében az átláthatósági feltételek fennállásáról szóló, a jelen hirdetmény mellékletét képező cégszerűen aláírt nyilatkozatot;

e)     nyilatkozatot arról, hogy az ajánlattevő a jelen hirdetményben közölt feltételeket és tájékoztatást maradéktalanul elfogadja, valamint

f)      nyilatkozatot arról, hogy a jelentkezőnek nincs jogerősen megállapított és fennálló földhasználati díjtartozása;

g)     nyilatkozatot arról, hogy az ajánlattevő jelentkezőnek nincs köztartozása és az Önkormányzattal szemben tartozása, az Önkormányzattal perben nem áll, és a hasznosítási hirdetményben közölt feltételeket és tájékoztatást maradéktalanul elfogadja. 

h)     bánatpénz befizetéséről (átutalásáról) szóló igazolás,

i)      bankszámlaszám, amelyre a jelen tájékozatóban foglalt esetekben a bánatpénz visszautalásra kerül.

 

  1. Haszonbérleti jogviszony létesítésére jogot a legjobb – legmagasabb haszonbérleti díj - ajánlatot tevő szerez.

 

 

  1. A nyertes és második helyezett kivételével a pályázaton résztvevők a befizetett bánatpénzt 8 munkanapon belül, átutalás útján visszakapják (a bánatpénzt a kiíró az első helyezettel történő szerződéskötést követően, 8 munkanapon belül a második helyezettnek is visszautalja). A bánatpénz után kamat nem számítható fel.

 

  1. A pályázatot kiíró a döntést az ajánlatok beérkezési határidejét követő naptól számított 10 munkanapon belül hozza meg.

 

  1. A pályázat benyújtókkal a pályázat kiírója szükség szerint egyeztető tárgyalást folytathat le az eredményhirdetési határnapig, melyről az Ajánlattevőt/Ajánlattevőket rövid úton értesíti (telefon, email).

 

  1. A pályázatot kiíró szerződéskötési kötelezettsége az ajánlat elfogadásával keletkezik.
  2. Az ajánlattevő köteles az ajánlat elfogadásáról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a haszonbérleti szerződést aláírni (a bánatpénz az első esedékes haszonbérleti díjba beszámít).

 

Ha a jelentkező az esetleges egyeztető tárgyalás során született megállapodás vagy az ajánlatban foglaltak szerinti kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, úgy haszonbérleti jogviszony létesítésére vonatkozó jogát és a befizetett bánatpénzt elveszíti.

 

Amennyiben az eredményhirdetést követően és a szerződés aláírása közötti időben a kiírónak tudomására jut, hogy a nyertes jogosulatlanul vett részt a pályázaton, vagy az általa bemutatott/benyújtott dokumentumok, illetve nyilatkozatok nem felelnek meg a valóságnak, a valótlan adatokat közlő nyertes a szerződéskötésre vonatkozó jogát és az általa befizetett bánatpénzt elveszíti. A fenti esetekben a nyertes a kiíróval szemben semminemű követeléssel, kártérítési vagy kártalanítási igénnyel nem léphet fel.

11. A pályázó tudomásul veszi, hogy az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet) 6. cikk (1) bekezdés b) pontja alapján, a jelen licithez kapcsolódó jogviszony teljesítésének céljából a pályázó vagy az eljárás során közreműködő természetes személyek személyes adatait az Állatkert nyilvántartja és kezeli.

 

 

 

A pályázó nyilatkozik arról, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos jelen pont szerinti tájékoztatót elolvasta, az abban foglaltakat megértette. Az adatvédelmi tájékoztató elérhető a állatkert honlapján az www.zoogyor.com/informaciok/adatvédelem menüpontban.

 

12. A hirdetmény tárgyát képező földterület vonatkozásában előhaszonbérleti jog illeti meg a Földforgalmi törvény 46-47. §-ában felsorolt jogosultakat. Az előhaszonbérleti jog gyakorlásának lehetővé tétele érdekében a kiíró az alábbiak szerint jár el.

 

Az előhaszonbérleti jogra jogosultak tájékoztatása érdekében a haszonbérbeadó az eredményes pályáztatást követően aláírt haszonbérleti szerződést az aláírástól számított 8 napon belül megküldi Győr Megyei Jogú Város Jegyzőjének a hirdetményi úton történő közzététel céljából.

 

Amennyiben a haszonbérlőt megelőző rangsorban előhaszonbérletre jogosult az arra nyitva álló határidőn belül a jogszabály által előírt, a haszonbérleti szerződést magára nézve teljes körűen elfogadó jognyilatkozatot tesz, a haszonbérleti szerződés szerinti haszonbérlő helyébe az elfogadó jognyilatkozatnak a haszonbérbeadóval történt közlése napján lép be.

 

Az előhaszonbérleti jogát gyakorló jogosult a haszonbérleti szerződésbe az ott írtak szerint lép be.

 13.Ha a pályázat nyertesével a haszonbérleti szerződés nem jön létre, a Xantus János Állatkert a második legkedvezőbb ajánlatot tevőt hívja fel a haszonbérleti szerződés megkötésére. Illetve, ha több azonos tartalmú pályázat érkezik, az Állatkert 30 napon belül második körös licitet tart, amiről ( e-mailben , vagy postán) értesíti a pályázókat. Az árverésen a haszonbérleti díjra tett ajánlatnak legalább nettó 100,- Ft/Ak/évvel és legfeljebb nettó 200,- Ft/Ak/évvel meg kell haladnia az előző ajánlatot. A licit nyertese az a résztvevő, aki a legmagasabb haszonbérleti díjat ajánlja fel.  A szerződéskötésre, a haszonbérleti díjra és a bánatpénzre vonatkozó feltételek ez esetben is érvényesek. Amennyiben a szerződés a második helyezett ajánlattevővel sem jön létre, a pályázat eredménytelennek minősül.

 

 IV.A földhasználati jogosultság megszerzésének feltételei, a felek jogai, kötelezettségei, a haszonbérleti szerződés lényeges tartalmi elemei

 

  1. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvényben (a továbbiakban: Földforgalmi törvény) foglalt rendelkezések figyelembe vételével a fenti ingatlanra vonatkozó földhasználati jogosultságot földművesként (pályakezdő gazdálkodóként) nyilvántartásba

vett természetes személy és mezőgazdasági termelőszervezet szerezheti meg.

 

 

  1. A Földforgalmi törvény 41. §-a alapján nem szerezhet földhasználati jogosultságot

a)     olyan jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, amely nem minősül a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvt.) szerinti átlátható szervezetnek,

b)     a nyilvánosan működő részvénytársaság.

 

  1. A földhasználati jogosultság megszerzésének feltétele, hogy a földhasználati jogosultságot szerző fél (a továbbiakban: haszonbérlő) a földhasználati jogosultság átengedéséről szóló szerződésben (a továbbiakban: haszonbérleti szerződés) vállalja, hogy a földhasználati szerződés fennállása alatt megfelel a szerzési feltételeknek, az Nvt. szerint átlátható szervezetnek minősül, valamint nem nyilvánosan működő részvénytársaság, továbbá a haszonbérleti szerződés fennállása alatt a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének.

 

Nem minősül a használat átengedésének az, ha a földhasználati jogosultságot szerző fél a föld használatát

a) földművesnek minősülő közeli hozzátartozója, vagy

b) a legalább 25%-ban a tulajdonában, vagy a közeli hozzátartozójának legalább 25%-ban a tulajdonában álló mezőgazdasági termelőszervezet javára engedi át, vagy

c) társult erdőgazdálkodást folytat, vagy

d) vetőmagtermeléshez szükséges terület biztosítása céljából engedi át a használatot más személy részére.

 IV.A földhasználati jogosultság további feltétele, hogy a szerző fél a haszonbérleti szerződésben nyilatkozzon arról, hogy nincs jogerősen megállapított és fennálló földhasználati díjtartozása.

 

  1. A pályakezdő gazdálkodónak a fentieken túl kötelezettséget kell vállalnia arra is, hogy

a) a földhasználati jogosultság megszerzésétől számított 1 éven belül a föld helye szerinti településen állandó bejelentett lakosként életvitelszerűen fog tartózkodni, vagy a földhasználati jogosultság megszerzésétől számított 1 éven belül a föld helye szerinti településen mezőgazdasági üzemközpontot létesít, és

b) mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet folytat.

 

 

  1. Az újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetnek a fent meghatározottakon túl kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a földhasználati jogosultság megszerzésétől számított 1 éven belül a föld helye szerinti településen mezőgazdasági üzemközpontot létesít.

 

  1. A haszonbérlőnek a haszonbérleti szerződésben nyilatkoznia kell arról, hogy a tulajdonában, haszonélvezetében, vagy más érvényes jogcímen a használatában álló föld területnagysága (be leértve a jelen hirdetmény alapján lefolytatott eljárás nyerteseként megkötött szerződéssel bérelt területet is) nem haladja meg a Földforgalmi törvényben meghatározott, rá irányadó birtokmaximumot (főszabályként 1200 hektár, a Földforgalmi törvényben meghatározott feltételek esetén 1800 hektár). Amennyiben utólagos ellenőrzés során jogerősen megállapításra kerül, hogy a haszonbérlő ezen nyilatkozata valótlan, akkor az büntetőjogi felelősségre vonást, valamint a haszonbérleti szerződés tárgyát képező föld használata után a jogsértő állapot fennállása alatt, a jogsértéssel érintett földterület után a részére folyósított költségvetési vagy európai uniós támogatásnak megfelelő pénzösszeg visszafizetésének kötelezettségét eredményezi.

 

  1. A haszonbérlő köteles a földet rendeltetésének megfelelően megművelni, és ennek során gondoskodni arról, hogy a föld termőképessége fennmaradjon. A gyomtalanítás, különösen az allergiát okozó gyomnövények irtásának elmulasztása a haszonbérleti szerződés haszonbérbeadó részéről történő azonnali hatályú felmondását vonja maga után.

 

  1. A haszonbérlő a haszonbérlet megszűntével a földet olyan állapotban köteles visszaadni, hogy a termelést folytatni lehessen.

 10.A haszonbérlő - amennyiben jogszabályok azt előírják – köteles a haszonbérelt föld után az adót megfizetni, továbbá bejelentési kötelezettségeinek eleget tenni.

 11.A haszonbérlőnek - a Nemzeti vagyonról szóló tv. ( továbbiakban Nvt. ) 11. § (11) bekezdésében foglaltakra figyelemmel - a haszonbérleti szerződésben nyilatkoznia kell arról, hogy a bérelt földterületet a szerződésben előírt hasznosítási célnak megfelelően, a szerződésben előírt feltételek és tulajdonosi rendelkezések betartásával használja.

 

 

 12.A haszonbérlő az általa bérelt földön csak a művelési ágnak megfelelő és értékkel csak a szerződés lejártáig bíró növényzetet telepíthet. Amennyiben ettől eltér, kártalanítás fizetésére a szerződés megszűnésekor nem tarthat igényt.

 13.A haszonbérelt földön a haszonbérlő csak a tulajdonos hozzájárulása esetén, az építésügyi jogszabályokban megállapított feltételek szerint létesíthet ideiglenes jellegű mezőgazdasági épületet, kerítést és egyéb létesítményt, melyet a bérlet megszűnésekor köteles elbontani.

 14.A haszonbérlőt haszonbér fizetési kedvezmény (hozam-érték csökkenéssel arányos haszonbérmérséklés) csak a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvényben meghatározott esetekben és feltételekkel illeti meg.

 15.A haszonbérleti szerződés megszűnik

a) a szerződésben meghatározott időtartam lejártával, a lejárat napján,

b) közös megegyezéssel, a szerződő felek által meghatározott napon,

c) amennyiben a haszonbérlő gazdálkodó szervezet, a gazdálkodó szervezet jogutód nélküli megszűnésével, a megszűnése napján,

d) a haszonbérlő halálával, feltéve, hogy az örökösök a Ptk.-ban meghatározott felmondási jogukat az ott meghatározott határidőben gyakorolják,

e) azonnali hatályú felmondással,

f) ha a föld természeti erő közvetlen behatása következtében egészben vagy jelentős részben a haszonbérleti szerződés szerinti hasznosításra tartósan alkalmatlanná válik.

 16A haszonbérbeadó a szerződést azonnali hatállyal jogosult felmondani, ha a haszonbérlő

a) az írásban közölt felhívás ellenére nem tesz eleget a hasznosítási kötelezettségének vagy olyan gazdálkodást folytat, amely veszélyezteti a föld termőképességét,

b) a haszonbérbeadó hozzájárulása nélkül vagy attól eltérően a föld használatát másnak átengedte, más célra hasznosította, a földművelési ágát megváltoztatta vagy a földet a termőföld védelméről szóló törvényben meghatározottak szerint más célra hasznosította,

c) a természetvédelmi jogszabályok vagy a természetvédelmi hatóság jogszabály alapján hozott előírásaitól eltérő, illetőleg a természeti terület állagát vagy állapotát kedvezőtlenül befolyásoló tevékenységet folytat, továbbá, ha a természeti értékek fennmaradását bármely módon veszélyezteti, vagy

 

 

d) a haszonbért vagy a földdel kapcsolatos terheket a fizetési határidő lejárta után, írásban közölt felszólítás ellenére, a felszólítás közlésétől számított 15 napon belül sem fizeti meg.

 17.Az Nvt. 11. § (12) bekezdésében foglaltak alapján a haszonbérleti szerződést a haszonbérbe adó kártalanítás nélkül és azonnali hatállyal felmondhatja, ha a vagyon (a haszonbérelt földterület) hasznosításában részt vevő bármely szervezet a haszonbérleti szerződés megkötését követően beállott körülmény folytán már nem minősül átlátható szervezetnek.

 18.A haszonbérlő azonnali hatállyal jogosult felmondani a szerződést, ha az egészségi állapota oly mértékben romlik meg vagy családi és életkörülményeiben olyan tartós változás következik be, amely a haszonbérletből eredő kötelezettségeinek teljesítését akadályozza vagy azt jelentősen megnehezíti.

 

19. A szerződés bármilyen okból történő megszűnésekor a haszonbérbeadó és a haszonbérlő egymással elszámolnak. A haszonbérleti szerződés megszűnésekor a haszonbérlő

a) köteles elvinni az általa létesített berendezési és felszerelési tárgyakat,

b) követelheti a haszonbérbeadó hozzájárulásával létesített, el nem vihető berendezéseknek, az általa telepített ültetvénynek, évelő kultúrának és növényzetnek, valamint a talaj minőségének megőrzését és javítását eredményező talajvédelmi, meliorációs és más beavatkozásoknak, létesítményeknek a szerződés megszűnésekor a mezei leltárban szereplő, illetve egyéb dokumentumok alapján megállapítható tényleges értékét, kivéve, ha a szerződés annak lejárta miatt szűnik meg,

c) köteles az általa létesített építményt a saját költségén kártalanítási igény nélkül lebontani, illetve eltávolítani.

A haszonbérbeadó az a) és c) pont szerinti kötelezettség nem teljesítése esetén az elszállítást, bontást, illetve az eltávolítást a haszonbérlő költségére elvégeztetheti.

 

  1. A Földforgalmi törvény 59. § (1) bekezdés a) pontja alapján a jelen hirdetmény tárgyát képező földre a haszonbérleti szerződés megkötéséhez nem kell a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása.

 

A hasznosítási hirdetménnyel kapcsolatban további információ a Xantus János Állatkert titkárságán Kiss Alíznál (Győr, ; Tel.: 96/ 618-367/ 13) szerezhető be.

 


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa