„Tökmag” megérkezett közénk!

Nagy örömünkre ismét új jövevényt köszönthettünk a lakóink között, egy kis tapír fiú születésével. Gondozóitól a „Tökmag” nevet kapta.  A csöppség egészséges és jó étvágyú. Állatkertünk büszke lehet rá, hogy hazánkban nagyon sikeresnek számít a közönséges tapírok tenyésztésében, ezt a 2019. szeptember 4-én megszületett tízedik kistapír bizonyítja a legjobban.

Mandula mama és Mogyoró apa, a tapírszülők, nagyon kedves, az állatkertben is kifejezetten nyugodtnak tartott állatok, imádják, ha gondozóink és a táborozó gyerekek vakargatják, simogatják őket. Most is féltő gondossággal óvják kicsinyüket. A piciről érdemes tudni, hogy még nem fogyaszt szilárd táplálékot, a mamája akár 10 hónapos koráig is szoptatja. De annyira kíváncsi természet, hogy anyukája ételét is örömmel kóstolgatja.  Igazi rosszcsont kisfiú, nagyon szeret a friss szalmában ugrálni, rohangálni. Valódi „vízicsibe”, alig várja a pancsolást, a ház belső medencében minden nap fürdik.

A kis tapírok testén világos színű pettyek és hosszanti irányú csíkok láthatók, melyek a rejtőzködést segítik a sűrű bozótban, ezeket majd féléves korában fogja elveszíteni. A fiatalok általában másfél éves korukra válnak teljesen önállóvá. A tapírok élettartama akár a 30 évet is meghaladhatja.

Természetesen nálunk semmiféle veszély nem fenyegeti a kicsikét, és a látogatóink is megleshetik a Dél-Amerika ház üvegablakán keresztül, miként cseperedik és válik egyre kíváncsibb tapír fiúvá. A hideg időjárás miatt, ő csak a házban lesz látható, majd a tavaszi jó időben fedezheti fel a kifutó örömeit.

A fogságban született tapír ritkaságnak számít, ezért is nagy öröm, hogy Győrben már tízszer lehettünk tanúi ennek az örömteli eseménynek. Ha felnő, valószínűleg egy másik állatkertben alapít majd saját családot.

Jöjjenek el és nézzék meg az új jövevényt! Ősszel is vár az állatkert!

 


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa