1226 október 4-én hunyt el Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje. 1931 óta minden évben ezen az emléknapon ünnepeljük az állatok világnapját, amely nemcsak Szent Ferenc előtti tisztelgés, hanem tisztelgés védencei, az állatvilág előtt is. Ennek örömére a negyedikét követő szombaton, október 8-án, ezen az egy napon, a győri állatkert megnyitja kapuit a négylábú családtagok, a házi kedvencek előtt is.

Minden október negyedikén arra emlékezünk, hogy a minket körülvevő természet mennyire fontos része az ember életének, és milyen nagy örömöt nyújt nekünk. Ezekben a nehéz időkben még fontosabb, hogy megtaláljuk a szépet és jót a világban, amelyekből erőt meríthetünk.

Ebben az évben a Xantus János Állatkert október 8-án tartja szokásos Szent Ferenc Napi állatáldását. Egy cseppnyi állatkerti látogatás alkalmával mindenki elmerülhet az állatok szeretetének érzésében. Bár ezen a helyen minden nap az állatokról szól, most külön kihangsúlyozzuk fontosságukat, hálát adunk segítségükért, támogatásukért és barátságukért. Természetesen nemcsak az állatkerti állatokra, de az általuk képviselt vadon élő társaikra is gondolunk ezen a napon is. Ezen felül pedig az ember közvetlen segítőtársaira, a négylábú családtagokra, a háziállatokra is külön figyelmet fordítunk. Ezen az egy napon beléphetnek ők is az állatkertbe a gazdájukkal, családjukkal. Az állatkert színpadán 14:00-kor kezdődő állatáldáson a győri állatkert felvonuló állatcsapata után a kis kedvencek is részesülhetnek a Győri Imre plébános úr által közvetített Szent Ferenc napi áldásban. Előtte persze még számos más szórakozási lehetőséget is biztosít az állatkert a látogatók számára. Pontban 11:00-kor és délután 15:00-kor a Zoo Arénában még közelebbi kapcsolatba kerülhetünk az állatkert hőseivel, a Zoo Show főszereplőivel. Itt lesz velünk Barni, a láma és társai, többek között Kinchi görény és Ginger, a patkány.

A Xantus János Állatkertben ez az egyetlen nap, amikor háziállattal is át lehet lépni a kaput. Az állatok és a látogatók biztonsága érdekében belépés előtt, kérjük, olvassák el az eseménnyel kapcsolatos szabályzatot!

Az Állatok Világnapjára kutya és más háziállat kizárólag az alábbi szabályok betartásával hozható be:

  • Kutyát – annak méretétől függetlenül – csak pórázon /indokolt esetben szájkosárral/ vagy szállítóbokszban, illetve egyéb zárt szállítóeszközben lehet behozni.
  • Minden egyéb háziállatot (pl. macska, vadászgörény, hüllők, madarak, rágcsálók) zárt szállítóeszközben lehet behozni.
  • Az állatkert egyes területei az ott élő állatok nyugalma érdekében lezárásra kerültek. Kérjük, hogy ezekre a területekre a házi kedvencük nélkül menjenek be.
  • A zárt épületekbe (tapírház, majomház, terráriumház, zsiráfház, orrszarvúház, ajándékbolt) kutyával tilos bemenni.
  • A bejárható kifutókba (pl. gyűrűsfarkú maki, tapír, íbisz, kenguru, dám) kutyával tilos bemenni.
  • Játszóterek területére ebet bevinni pórázon vezetve is tilos.
  • Kérjük a kutyával érkezőket, hogy állatuk után minden esetben szedjék fel az ürüléket. Ehhez nejlonzacskót biztosítunk, amelyet a megjelölt szemetes edényeknél találhatnak.
  • Kérjük, amennyiben úgy látja, hogy háziállata zavarja a kifutók lakóit, kérjük, minden esetben álljon távolabb a kerítéstől.
  • A kutyákat az állatkert állatai vagy más háziállatok ellen uszítani, hergelni szigorúan tilos! Aki ezt a szabályt megszegi, azt haladéktalanul távozásra szólítjuk fel.
  • Kérjük, amennyiben bármilyen baleset, sérülés, kár keletkezik, haladéktalanul értesítse bármelyik állatkerti dolgozót.

A fent leírtakon kívül a „Látogatói rend” általános szabályai is érvényesek a háziállattal érkezőkre.


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa