2021-től búcsúzik az állatkert

2021 is mozgalmasan telt a győri állatkert életében. Az év eleji járványhelyzet miatt a park zárva tartott. A színfalak mögött már nagyban zajlott az elefántkifutó építése, szépítése, hogy újranyitáskor az állatkert igazán nagy szenzációval fogadhassa látogatóit. Május elsején pedig elérkezett a várva várt pillanat: újra kinyithatott a kert, új attrakciókkal.

A hónap végén Gyereknapi programon vehetett részt mindenki, aki a bezártság után kikapcsolódásra vágyott. A nap folyamán kétszer volt állatbemutató, séta közben pedig az állatkert néhány lakójával találkozhattak közelebbről az érdeklődők. Többek között színre lépett Csilla, a dromedár, Barnus a láma, Dumás és Rio, az arapapagájok és Lili és a Lola, a kakaduk. A gyerekeknek lehetőségük adódott népi fajátékokkal játszani és kézműveskedni is.

Azután nekilendült a táborozós időszak. A hagyományos, de mégis megújult zootábor ezúttal 11 héten keresztül tartott, hogy minél több gyerkőcnek okozhasson felejthetetlen élményt és adhasson át tudást. Ezalatt pedig szépen sorban megérkezett mind a négy elefántbika: Boubou, Pembé, Kito és Rungwe. A 2021-es táborozók voltak az elsők, akik Győrben elefánttréninget nézhettek végig.

A nyári szezont az új imázs film és az állatkertek éjszakája koronázta meg. A rendezvény tizedik alkalommal került megrendezésre. Egy állatkerti séta mindig jó program, de éjszaka a park hangulata teljesen más. Lámpásokkal megvilágított utak, sejtelmes hangok, világító szempárok. 17:00-21:30-ig csak ezen az esetén a látogatók előtt megnyílnak az állatkert kulisszái is. Az érdeklődők ilyenkor megtekinthetik az állatkert működésének háttér területeit. Betekintést nyerhetnek a megújult állategészségügyi központba és az állatorvosok munkájába. Megismerhetik a takarmány konyhát, ahonnan közel 1400 éhes szájat etetnek a gondozók.

Ősszel sem állt meg az élet. Szent Ferenc napján látogatást tehettek a kertbe a háziállatok is, emellett pedig párhuzamosan zajlott az állatkert egyik támogatói csoportjának, az örökbefogadó szülőknek rendezett program. Csoportvezetéssel és egy kis vendéglátással köszönték meg az állatkert munkatársai minden kedves örökbefogadó szülőnek a támogatást és azt, hogy egész évben figyelemmel kísérték védenceik életét. Október végén pedig a győri állatkert legkiemelkedőbb rendezvénye állt ismét a látogatók szolgálatára: egy borzasztó jó halloween. Itt volt Harry Potter és Voldemort, Coco és barátai, Hófehérke és Piroska, a Gyűrűk ura Holt királya és Frankenstein szörnye, az emberek fölött szálló dementorok mellett pedig gonosz boszorkányok is főzték a kondérjukban ördögi tervüket.

De ez még mindig nem minden. Amikor azt hittük, kitettük a pontot, mindig jött egy felkiáltójel utána. Az év utolsó programja az állatok karácsonya volt. Az állatkert évzáró rendezvényében régi és új állatok is részt vettek. Bontottak ajándékot a tapírok és lámák, a kismajmok, a vadkutyafalka és a tigris- és csimpánzcsalád is. Most először pedig tanúi lehettünk annak is, hogy viszonyulnak ehhez az ünnephez legújabb ormányosaink, az elefántok és az öltönyös kolónia, a pingvinek. Utóbbiak megörvendeztettek gondozót és látogatót egyaránt decemberben, hiszen a legnagyobb ajándékot adták: új életet. A két kispingvin, ha minden igaz, 2022-ben már látható lesz a csapatban.

Ezúton szeretnénk megköszönni látgatóinknak és támogatóinknak, hogy figyelemmel kísérték a park életét! Békés, kellemes karácsonyt és boldog újévet kívánunk mindenkinek! Vár vissza mindenkit szeretettel 2022-ben a Xantus János Állatkert.


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa