Különleges látványban lehet része azoknak a látogatóknak, akik a napokban elsétálnak a skarlát íbiszek, kevésbé ismert másik magyar nevükön skarlátbatlák röpdéjéhez a győri Xantus János Állatkertben. A gyönyörű vörös tollazatukról nevezetes, hajlott csőrű madarak csapatában két fióka kelt ki a közelmúltban! A két kicsi két különböző szülőpár gyermeke, eltérő korúak, és a méretükben is megfigyelhető különbség. Az idősebb ár kirepült a fészekből, és csatlakozott a csapat felnőtt tagjaihoz, a kisebb fióka azonban még csak most kezd ismerkedni a „szülőszobán” túli világgal.

Kicsit tréfásan fogalmazva, az íbiszek röpdéjében megelevenedik Stendhal híres regénye, a Vörös és fekete: ugyanis a szülők ragyogó skarlátvörös tollruhájával ellentéten a fiókák fekete tollakkal rendelkeznek, csőrük pedig egyenes, eltérően a szülőmadarak hajlott csőrével. Éppen ezért ők még önállóan táplálkozni sem tudnak: szüleik a begyükben előemésztett és visszaöklendezett táplálékkal etetik őket egészen addig, amíg a felnőttekre jellemző csőrszerkezetük ki nem alakul. A fiatalok tollruhája várhatóan egy-és kétéves koruk között vált vörösre. Akárcsak a flamingók esetében, úgy a skarlát íbiszeknél is a táplálékból kinyert színanyagok révén alakul ki a madarak színe. Az állatkerti példányok alaptakarmánya egy speciális íbisztáp, ami mellé különböző kiegészítő takarmányféleségeket, pl. kis halakat adunk.

A Győri Állatkertben 2015. óta élnek skarlát íbiszek, az első fióka tavaly ősszel bújt ki a tojásból. Az íbiszcsapat a fiókákkal együtt egyelőre a külső röpdében látható, amelybe a látogató is besétálhatnak egy kijelölt ösvényen. Amint az idő hidegebbre fordul, a madarak beköltöznek majd a külsőhöz közvetlenül kapcsolódó belső férőhelyükre.


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa