Program:

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a győri állatkertbe, ahol nálunk először, 2019. szeptember 22-én vasárnap egy különleges sétával ünnepeljük ezeket a kivételes állatokat, és elsősorban, büszkeségeinket, a Magyarországon, csak nálunk látható keskenyszájú orrszarvút, Manát, Wandát és Dayot.

11.00 órakor kezdődő Zoo Show után, 11.45-kor az aréna elől indul az egyedi szakvezetés, ahol betekintést nyerhetnek, az orrszarvúak világába, majd a kifutójuknál részesei lehetnek a tréningjüknek. Itt  gondozójuk segítségével, közelebbről is megmutatjuk, miről kapták a nevüket.

 

2011-óta minden év szeptember 22-én tartják meg az orrszarvúak világnapját „World Rhino Day” A természetvédelem, és a veszélyeztetett fajok iránt elhivatott szakemberek. A világnapon elsősorban az orrszarvúak drámai mértékű megritkulására és a fennmaradásukat fenyegető veszélyekre igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét szerte a világon. 1980-óta 96%-al csökkent az orrszarvúak száma!

A pozitívumokat kiemelve, arról is ilyenkor kell beszélnünk, hogy milyen erőfeszítéseket teszünk manapság e ritka állatok védelmében. Fontos lenne tudatosítanunk, hogy az emberekkel együtt sok ezer év alatt kifejlődött életformák olyan önálló értéket jelentenek, megőrzésük erkölcsi kötelességünk.

Napjainkban az orrszarvúak öt faja él szerte a világon. Afrikában a szélesszájú orrszarvú és a keskenyszújú orrszarvú, az indiai orrszarvú, a szumátrai orrszarvú és a jávai orrszarvú pedig Ázsiában őshonos. Sajnos az öt faj mindegyike veszélyben van, és szerepelnek a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) úgynevezett vörös listáján.

 

Az orrszarvú eltűnésének okai:

  • Élőhely vesztés: természetes élőhelyek nagy részét az ember elfoglalja, mezőgazdasági művelésbe veszi, utakat és városokat épít rajta
  • Szarvát gyógyászati célokra és dísztárgy készítésére használják
  • Luxus vadászat és orvvadászat célpontja

 

Az orrszarvú olyan értékes, mint egy sétáló gyémánt! Az orrszarv iránt, ezért komoly a feketepiaci kereslet. Mivel a porrátört orrszarv ára, akár háromszorosa is lehet az arany árának /18.200 - 30.800 Ft/g/. Ezért az orvvadászok 2017-ben és 2018-ban Afrika szerte több mint 1800 orrszarvút öltek meg, ez naponta három állat halálát jelenti. Kutatások szerint, ha így folytatódik 2030-ra, ezek az állatok eltűnnek a természetből. A számok különösen tragikusak, tekintettel arra, hogy az orrszarv, az állat megölése nélkül is eltávolítható lenne.

A rinocérosz fejének „ékessége” főként szaruból áll. A szaru anyaga a keratin nevű fehérje, ami az állati tollak, és a karmok, paták és csőrök anyaga. Ez az anyag az emberi köröm és haj építőköve is. A 21. században több kutatás is született arról, hogy a rinocéroszszarvnak semmilyen olyan élettani hatása nincs, amit egy egyszerű étrend kiegészítővel vagy aszpirinnal ne lehetne elérni. De a több ezer évre visszanyúló keleti gyógyászat csodaszernek tartja, ami gyógyírt nyújt szinte minden bajra, még a rákra is.

A fajok megmentése, csak nemzetközi összefogással lehetséges.

A fajok túlélésének biztosítására, állatkerti szövetségek jöttek létre, így az adott cél érdekében az állatkertek a helyi kormányokkal és természetvédelmi hatóságokkal együttműködve világméretű környezetvédelmi projekteket tudnak megvalósítani.


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa