Gondozóink minden évszakban gondoskodnak az állatok jólétéről.  A „teljes ellátás” mellett, a téli időszak borús, szürke hétköznapjait megszínesítendő, az oroszlánok is új játékszert kaptak egy közel 50 kilogrammos fatörzs formájában. Az állatok királyának közismert lustasága ellenére, az újdonság azonnal hatott. Barol a kíváncsi hím, rögtön dobálni kezdte a hatalmas fatönköt, mintha csak egy csenevész ágacska volna. Lafatyka a nőstény is kedvet kapott a játékhoz, majd végezetül a körmeit is kiélesítette rajta.

Talán sokaknak meglepetésként hathat, de legtöbbször a fogságban élő állatokat fenyegető egyik legnagyobb veszély az unalom. A természetben élő állatok napjait kitölti a táplálékszerzés, a vadászat, vagy éppen a ragadozók előli menekülés, az egyik élőhelyről a másikra történő vándorlás.

Az állatkertek sokáig csak a látogatók szórakoztatását szolgálták, egyetlen céljuk pedig különleges állatok bemutatása volt. Mára ez a szemlélet megváltozott az állatkertek a fajvédelem, környezeti nevelés, kutatás és tudományos munka központjaivá váltak. Az igazán jó állatkertek elsősorban nem a látogatók, sokkal inkább állatok igényeit igyekeznek kielégíteni.

Ezért állatkertünkben is a környezetgazdagítás alkalmazása elsődleges szempont, a játékok és az inger gazdag környezet kialakítása azt a célt is szolgálja, hogy, lekössük az állatok figyelmét, eddzük testüket, lelküket az egészségük megőrzése érdekében.

Minden mesterséges körülmények között tartott állat életének és mindennapjainak közelítenie kell a vadonban élő rokonához, gondoskodnunk kell a természeteshez hasonlító vagy azokat leginkább megközelítő körülményekről.

Az egyik leggyakrabban alkalmazott környezetgazdagítási módszer az élelemmel való motiválás. Ekkor az élelmet elrejtjük, vagy megnehezítjük a hozzáférést. Ez ösztönzi, szellemileg is megdolgoztatja az állatokat, célja az, hogy hasonlóan a vadon élő társaikhoz, ők is megküzdjenek a betevő falatért.  Ezekből az okokból kifolyólag, az  állatkerti látványetetéseknek is kettős a funkciója,  a feladatok megoldásán tevékenykedő állat nemcsak testileg és szellemileg lesz aktív, hanem ezzel egy időben a megfigyelésük is kellemes szórakozást nyújt az állatkertek látogatói számára.

 

A téli időszakban is sok vidám pillanattal várjuk, minden kedves látogatóinkat!


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa