Megújult az Afrika kifutó

 

Ismét fontos esemény történt a Xantus János Állatkert életében. 2019. augusztus 1-én átadjuk a megújult Afrika bemutató komplexumunk első ütemét. A látogatóink, a megújult kifutóban, találkozhatnak a vadkutya falkával. Most az országban először és egyedülállóan itt kerül bemutatásra ez a faj.

A vadkutyák júliusban érkeztek Csehországból, a Dvur Kralovei állatkertből, Győrbe. Az állatok az első hetekben ismerkedtek környezetükkel, gondozóikkal, mostanra már a látogatók is megtekinthetik őket, megfigyelhetik viselkedésüket. A bemutatótérnél felszerelt nagy információs táblákról érdekességeket is megtudhatnak a sok állat számára „végzetet” jelentő vadkutyákról.

Földünk egyik legveszélyeztetettebb ragadozója. Az afrikai vadkutya vagy hiénakutya valaha nagyon elterjedt volt a Szaharától délre eső vidékeken. Mára természetben élő példányait 3.000 és 5.000 közé becsülik. Állománya napjainkban is csökken, ennek okai az élőhely feldarabolódása, mezőgazdasági művelésbe vonása, a populációk elszigetelődése, a „házi” kutyák által terjesztett betegségek (szopornyica, veszettség…) megjelenése és a vadászat. Manapság 10 -15 egyedből álló csapatokban élnek, de régebben mikor a faj gyakoribb volt 100 példányból álló falkát is megfigyeltek.

A vadkutya az egyik legeredményesebb afrikai vadász, élelemszerzésének 80 – 90 százaléka sikeres. Vadászati stratégiája az üldözésre és a kifárasztásra épül, az üldözők folyamatosan váltják egymást. Ezt a taktikát segíti, hogy hihetetlenül kitartó és szívós állat, percekig képes 55 – 60 km/órás sebességgel futni.

 

 „Ha egyszer az elkerülhetetlen végzetet kellene megfestenem, valószínű, hogy a nyomot, leszegett fejjel loholva követő vadkutya-falkát ábrázolnék…”

/Kittenberger Kálmán/

 

Ha szeretne találkozni ezekkel az állatokkal és többet tudni róluk, látogasson meg minket!

A hét minden napján várják Önöket a vadkutyák az állatkert többi lakójával együtt.

 

 


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa