„Let it grow - Hagyd élni”

 

Ez a legnagyobb természetvédelmi kampány, amely valaha is megkísérelte az európai biodiverzitást támogatni. A Botanikus Kertek Nemzetközi Természetvédelmi Egyesülete (Botanical Gardens Conservation International – BGCI), az Ecsite, a tudományos központok és múzeumok európai hálózata, valamint az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (European Association of Zoos and Aquaria – EAZA) közösen szervezi. Ez a szövetség a világ leghaladóbb tudományos oktatási, természetvédelmi és kutatási intézményeit tömöríti.

 

Talán hallotta már korábban a „biodiverzitás” kifejezést, de nem biztos, hogy egyértelmű volt, hogy mit is jelent ez, és hogy miért fontos az számunkra és a társadalom számára.

 Szóval, mi is ez?

A Föld bolygót számtalan különböző tájkép alkotja, a mély óceáni árkoktól egészen a magashegységekig. Ezek majdnem mindegyikén találhatunk állatokat és növényeket, amelyek évmilliók alatt alkalmazkodtak az ottani élethez; ezeknek az élőlényeknek az egymással és a környezetükkel való kölcsönhatása egy élő hálózatot alkot: az ökoszisztémát. Tehát a biodiverzitás az összes állat- és növényfajt jelenti, amelyek az adott ökoszisztémában előfordulnak.

A biodiverzitás sajnos mára mindenhol veszélyben forog, főleg az emberek vannak rá rossz hatással. Világszerte emberek milliói költöznek be a városokba, a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válik, és nem fordítanak kellő figyelmet a természetre, és mindazokra, amelyeket a természet a számunkra nyújt. Mialatt az emberek nagy része tud arról, hogy például a trópusi esőerdőkben élő fajok milyen veszélyekkel néznek szembe, addig kevésbé köztudott, hogy Európa őshonos állat- és növényfajai is veszélyben vannak.

 

A Let It Grow kampány célja, hogy segítsen a természet sorsának fordulásában, háromszintes aktivitáson keresztül:

  1. Felhívni a figyelmet, hogy az emberek megértsék, hogy mit jelent a biodiverzitás, és hogy miért fontos az európai ökoszisztémák egészségének a megőrzése az ott élő élőlények, a növények és állatok, köztük persze az emberek számára egyaránt.
  2. Segíteni az embereket, olyan lehetőségeket és módszereket bemutatni, amelyek segítségével a kertjeikben, a közösségi tereken, erkélyeiken olyan „elhagyatott helyeket” hozhatanak létre, amelyek lehetőséget biztosítanak, hogy ott az őshonos állatok megtelepedhessenek és gyarapodhassanak.
  3. Felméri a biodiverzitást a kontinens egészén, hogy tiszta képet kapjunk az őshonos fajokról, és bizonyítani tudjuk, hogy mindenki tud tenni az európai természet jövőjének a biztosításáért.

 "rovar hotel egyszerű kialakítása"

A biodiverzitásról szóló ismeretterjesztés az első nagy lépése, hogy megnyerjük a közönségünket az őshonos fajok védelmére, mert az emberek segítsége nélkül nem tudunk hatékonyak lenni!

Ha szeretnének többet megtudni a biológiai sokféleségről, és esetleg létrehozni egy „elhagyatott helyet”, nézzék meg a kampány honlapján a térképet, hogy hol találja a legközelebbi résztvevő intézményt. http://www.letitgrow.eu/

 

Ahhoz, hogy a kampány eredményt érjen el, mindenki segítségére szükség van, vegyél benne részt Te is!

 Az idén az állatkertünk is csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, erről aktuális információkat majd a honlapunkon,

a Hírek és a Természet/EAZA kampányok menüpont alatt találhatnak!


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa