Tapírlánnyal gazdagodott a győri állatkert

Nagy örömünkre ismét új jövevényt köszönthettünk a lakóink között, Fahéj a kis tapír hölgy születésével. Külön boldogságunk, hogy hosszú idő óta végre „nőnemű” apróság jött Győrben a világra, mivel a fogságban született tapírlány ritkaságnak számít. A névadáskor, a csonthéjas gyümölcsöket felsoroló régi hagyományunkat, most megtörtük, a Fahéj név kiválasztásával, a fűszerek egzotikus világában keresgélünk ezentúl.

Mandula és Mogyoró, a tapírszülők, akik igen békés, az állatkertben is a kifejezetten a nyugodtnak tartott állatok, imádják, ha gondozóink és a táborozó gyerekek simogatják őket. Most is félő gondossággal nevelik kicsinyüket. Érdemes tudni róla, hogy három hete látta meg a napvilágot, súlya most nagyjából tíz kiló, bár most még csak kóstolóban fogyaszt szilárd táplálékot is, mamája 10 hónapos koráig szoptatja. A kishölgy, ha éppen nem szundikál vagy szopizik, nagyon szeret a friss szalmában ugrálni. Különösen huncut és eleven természetű. 

Az ősi, indián legenda szerint az isten a tapírt azokból a darabokból rakta össze, ami a többi élőlény teremtése után megmaradt. Kizárólag növényevő, rendkívül békés állat, méreteihez képest viszont hihetetlenül mozgékony és fürge, és nemcsak szereti a vizet, hanem gyakran búvárkodik annak felszíne alatt. A kis tapírok testén világos színű pettyek és hosszanti irányú csíkok láthatók, melyek a rejtőzködést segítik a sűrű bozótban, ezeket majd féléves korában fogja elveszíteni.

Természetesen nálunk semmiféle veszély nem fenyegeti a kicsikét, és a látogatóink is megleshetik a Dél-Amerika ház üvegablakán keresztül, miként cseperedik és válik egyre kíváncsibb tapírrá. Állatkertünk büszke lehet rá, hogy hazánkban nagyon sikeresnek számít a közönséges tapírok tenyésztésében, ezt a 2016. november végén megszületett nyolcadik kistapír bizonyítja a legjobban. Reméljük, Fahéj, ha majd felnő, nálunk alapít majd saját családot.

 

A Xantus János Állatkert dolgozói nevében kívánunk minden kedves látogatónknak meghitt, boldog Karácsonyt és sok örömet hozó sikeres Újévet!


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa